Gaefa är en islandshäst som inte vill vara islandshäst. Alla säger att islandshästar skall tölta, och det vill inte Gaefa skriva under på. Gårdens fria själ som har som uppgift att lära oss att vi alla har fria val. Val att välja vem och hur vi skall vara. Som gårdens naturliga mentala ledsagare hjälper hon den som är öppen för att lyssna och lära.
Gaefa kom till gården 2015 och har sedan dess tagit området under sina hovar. En äventyrsritt med Gaefa leder alltid rätt, oavsett omvägar.
Granit är en liten men självklar shetlandsponny. Han är 24 år och har bott med oss på gården sedan starten 2010.
Granit älskar att beta i daggvått gräs och att vandra på ängen med sin närmaste följelagare Gaefa. Hans roll i flocken som omhändertagare gör honom uppmärksam på flockens behov av uppmärksamhet och gränsdragningar
Granit går gärna med vagn och passar med sitt lugn och erfarenhet bra för nybörjare, mindre barn och turer för rörelsehindrade.
Madonna har valt hitta tillbaka till sitt ursprung och i den processen tar hon framför allt hjälp av hästflocken, och vill gärna initialt ha lite avstånd till människor. Hon har däremot några favoritmänniskor som emellanåt får komma nära.
Madonna är ren Welshponny som varit med gården sedan 2017.
Romeo är gårdens största häst och han är väldigt populär bland damerna i flocken. Han trivs med att arbeta meditativt med vuxna men bär även barn, och då gärna flera samtidigt.
Romeo är av rasen Groninger och kommer från en ridskola där han under många år fick lära sig traditionell ridskola, och är nu processen att komma i balans med sin fysiska kropp. Han kom till gården 2019.
Balans är flockens yngsta häst och han kom till gården 2020 med sin ungdomliga energi. Han är positiv och alltid glad i att träffa människor och vill gärna befinna sig i händelsernas centrum.
Balans är en Nordsvensk brukshäst och alltid trygg att sitta på men gillar inte körning. Han möter alla med nyfikenhet och kärlek.
Lilja är en Svensk Lapphund som gillar att hålla ordning på gården och att få flocken att springa fort.
Vi har även fyra katter och en liten flock med höns som alla har sina uppgifter på gården.
Sedan 2020 har vi välkomnat två kolonier honungsbin som hjälper till att polinera och tillverka honung.
Jag, som utöver hästarna, driver i verksamheten heter Frida och bor med min familj och alla djuren på SteengärdsGården.
Tillsammans med hästarna vill jag möjliggöra möten för själslig och personlig utveckling. I en naturlig miljö med djuren, ängarna och skogen runtomkring. För mig är det väldigt viktigt att hästarna blir hörda och sedda för dom de är. De blir därför aldrig tvingade att delta i aktiviter, vi använder relationsskapande övningar och försöker möjlgigörra ett så naturligt hästliv som möjligt med lösdrift, många hästkompisar och stora hagar.
I grunden är jag beteendevetare med inriktning hälsa samt med flera vidareutbildningar inom hästunderstödda aktiviteter, hästterapi och djurterapi.
Att få arbeta med djur och människor är en dröm jag haft sen jag var liten.
Popcorn är en korsningsponny mellan Welsh och Shetlandsponny och kom till gården 2017. Han lever upp till sitt namn genom sin studsiga trav och sina snabba svängar.
Popcorn har utvecklats inom flocken i rollen som försvarare.Som försvarare har som uppgift att skydda flocken mot hot vilket han övar på genom att ibland attackera hindren.
Wille kom till flocken sent i november år 2020. Har har lång erfarenhet av att leva i en stor Mio-flock i Jörlanda. Wille har en roll som anfallare men är inte så farlig som han låter. Bredvid en trygg och balanserad anfallare kan du känna dig riktigt säker.
Wille gör gärna övningar tillsammans med både vuxna och barn och han har en fantastisk erfarenhet som han gärna delar med sig av. Till Wille hör dessutom två fina människor med storfamilj som ofta hjälper till på gården.
På SteenGärdsgården försöker vi tänka i cirklar. Vi hämtar hö från omgivande ängar och återanvänder gödsel till våra odlingar, som blir till mat åt människor och djur. Det som inte kan ätas blir till kompost och finjord som används i våra odlingar. När det är dags för potatissättning eller skördar hö arbetar vi tillsammans med granngårdarna.
Att låta djuren få leva fritt och naturligt i en trygg miljö har alltid varit en av grundbultarna i vår verksamhet. När djuren får vara fria tillsammans, skapas naturliga band mellan djuren där varje individ får en uppgift. Att främja individens plats i flocken och dess möjligheter att utöva sina uppgifter är ett arbete som även omfattar oss människor.
Stallet är byggt från grunden med stenblock med slamputsat ytskikt på gjuten platta. Vi får många frågor om taket som består av offerdalskiffer från Jämtland som är monterade med dubbelteckningsteknik.
Hästarna har en öppen del som skydd för väder och vind medan getter och hönor bor grannar i varsitt rum, med öppna luckor som gör att de kan söka skydd när de önskar.
På loftet förvaras en del av vårt egenproducerade hö som slås från omgivande ängar och långsamt får logtorkas. Vårt hö, som består av ängarnas alla växter, utgör huvuddelen av djurens foder.